Один відпрацьований елемент живлення (так звана батарейка) забруднює до 20 квадратних метрів ґрунту та 400 літрів води, вбиває два дерева, двох кротів, одного їжака і тисячі дощових черв’яків. За рік середньостатистична українська сім’я використовує до півкілограма таких батарейок. Усього в Україну щороку ввозиться біля 15 тисяч тонн цієї продукції, на переробку ж потрапляє лише 1%. Невесела арифметика, чи не так?

На жаль, утилізація небезпечних побутових відходів – велика проблема для України. Досі навіть наші найбільші міста не мають сміттєпереробних заводів, які давали б друге життя щоденним відходам українців – склу, пластику, поліетиленовій плівці чи тим же одноразовим медичним відходам. Що вже казати про батарейки! А між тим, кожен із нас ще зі шкільних часів знає: будь-який елемент живлення (лужний чи кислотний) – це набір хімічних сполук. І найбільш типовими серед їх компонентів є марганець, цинк, кобальт, нікель, олово, титан, кадмій тощо. Окремо кожен із них безпечний для довкілля, а ось поєднання цих елементів часто перетворює сполуку на справжню отруту. Звісно, усі «нутрощі» батарейок вкриті захисним шаром, але при потраплянні у ґрунт (що зазвичай і відбувається на полігонах твердих побутових відходів), він все одно рано чи пізно розкладеться, а отже усі хімічні складові кожної викинутої батарейки потраплять у землю і воду. А далі разом із їжею та напоями – і на наш стіл. Іще гірше, коли люди намагаються спалити такі відходи – тоді шкідливі елементи потрапляють одразу в повітря, яким ми дихаємо.

Щоб батарейки не забруднювали навколишнє середовище, а значить вчасно і правильно утилізувалися, у держави має бути чітка і послідовна політика щодо поводження з такими побутовими відходами. Зараз вона в нас лише формується. Сподіваємось, уже в недалекому майбутньому кожен компонент нашого сміттєвого кошика зможе вдруге принести користь, а поки екоактивісти й окремі організації намагаються допомогти довкіллю самотужки. Не виняток й АТ «Чернігівобленерго». Тут постійно переймаються екологічними проблемами, а тому час від часу реалізовують власні екопроєкти. Так, минулого року працівники «Чернігівобленерго» висадили в місті цілу алею із туй, не раз долучалися до міських суботників, а також встановили в адмінбудівлях центрального офісу та відокремлених підрозділів товариства контейнери для збору відпрацьованих батарейок.

АТ «Чернігівобленерго» підписало відповідний договір із спеціалізованим підприємством з міста Києва, яке займається утилізацією усіх видів відходів І-IV класу небезпеки, – пояснює заступник директора із забезпечення діяльності товариства Андрій Кузюра. – Із листопада минулого року працівники нашої компанії зносять їх до спеціальних контейнерів. Звісно, кардинально екологічну ситуацію в місті чи країні це не змінить, але свій невеличкий крок до цього ми зробили. Добре було б, щоб кожен задумався над проблемами екології і, за можливості, долучився до таких ініціатив, тоді і Чернігів зокрема, і Україна в цілому, стали б набагато чистішими, а значить і комфортнішими для кожного.