Ні для кого не секрет, що зараз електроенергетика усього світу стикається з великою кількістю викликів, один із яких – старіння обладнання електричних мереж та зниження показників SAIDI (індекс середньої тривалості переривання в роботі системи). І якщо в європейських компаніях частка обладнання, яке було встановлене 40-50 років тому, становить не більш ніж 3%, то в Україні обладнання, яке давно відпрацювало свій технічний ресурс і морально застаріло, складає 60% на підстанціях і понад 80% на повітряних лініях. Змінити цю ситуацію може лише його повна заміна з використанням обладнання, розробленого за новітніми технологіями. Це і є однією з основних задач для АТ «Чернігівобленерго».

Тому й не дивно, що презентації високотехнологічного обладнання на базі товариства давно вже стали гарною традицією. Так, 30 березня їх пройшло одразу дві: ТОВ «Сікам Україна» представила енергетикам нові розробки лінійної арматури для ПЛЗ-6-20кВ, роз’єднувач-запобіжник вихлопного типу BS-15 та нову модель лінійного автореклоузера АR12, а компанія «РЗА Системз» – пристрої для релейного захисту і автоматики.

Варто сказати, що із введенням RAB-регулювання реклоузери (пристрої, які призначені для відключення і повторного включення пошкодженої ділянки мережі), котрі в першу чергу покликані скоротити час на ліквідацію аварійних ситуацій, почнуть з’являтися в українських мережах в необхідній кількості. Актуальна ця тема і для АТ «Чернігівобленерго». Цього разу на розгляд наших енергетиків потрапив лінійний автореклоузер АR12 від ТОВ «Сікам Україна». Він має ряд дуже важливих функцій: енергонезалежну пам’ять для збереження поточного стану та післяаварійного відновлення алгоритму роботи захистів та автоматики, високу швидкість готовності до роботи при відновленні живлення в лінії, зручну і зрозумілу панель управління. Плюс такі реклоузери не вимагають обслуговування протягом усього терміну експлуатації і не мають у своїй конструкції акумуляторів. Додатково від цього ж виробника був представлений роз’єднувач-запобіжник вихлопного типу BS-15, який застосовується в мережах АТ «Чернігівобленерго» з 2019 року на щоглових трансформаторних підстанціях 10/0,4кВ, для захисту силових трансформаторів. Також цей виріб може застосовуватись на відгалуженнях від повітряних ліній 6-10 кВ – захищати їх від перевантаження, струмів короткого замикання, а також оперативних включень і відключень ділянок електричного кола. До речі, АТ «Чернігівобленерго» – один із небагатьох Операторів системи розподілу, в яких реалізоване таке технічне рішення.

А ось «РЗА Системз» презентувала свої інноваційні розробки, продемонструвавши діючий макет розподільчого пристрою цифрової підстанції на базі пристроїв серії РС83/РС830 запущених компанією в серійне виробництво. Ряд цих пристроїв виконує функції релейного захисту та автоматики мереж 110/35/10/6 кВ. У кожному з них є дистанційний захист ліній, диференціальний захист трансформаторів, пристрої автоматичного частотного розвантаження, захист потужних електродвигунів, захист фідерів контактної мережі тягових підстанцій та інші.

– Для розвитку сучасної надійної енергетичної інфраструктури застосування нового обладнання просто необхідне, – кажуть в АТ «Чернігівобленерго». – Адже це дозволяє забезпечити споживачів нашої області стабільним і якісним електропостачанням. Проте, якими б заманливими не були пропозиції виробників, перед тим, як впровадити у себе щось нове, треба добре ці пропозиції вивчити, визначити наскільки кожна з них актуальна й економічно обгрунтована, і лише тоді приймати кінцеве рішення.