Ви щомісяця вчасно передаєте покази електролічильника, в повному обсязі оплачуєте рахунки, аж раптом помічаєте, що якість електроенергії залишає бажати кращого – лампочки мерехтять, побутова техніка працює з перебоями. Пояснення цьому просте – скоріше за все, на лінії, до якої ви під’єднані, хтось краде електроенергію. І чим швидше цього «когось» виявлять, тим краще для свідомих споживачів і, звісно ж, енергетиків. Отож, нам варто співпрацювати!

Наприкінці 90-х років 30% втрат у електричних мережах всіх українських енергокомпаній, які постачали електроенергію, становили саме її крадіжки. Звісно, з того часу ситуація суттєво змінилася, однак і зараз шахраї намагаються винайти все нові і нові методи, як несанкціоновано відібрати електроенергію із мережі. Добре, що енергетики завжди тримають руку на пульсі і також мають чим відповісти. Так, лише за березень працівники АТ «Чернігівобленерго» склали близько 50 актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії на суму понад два мільйони гривень, як у побутових, так і в непобутових споживачів.

– Щоб менше платити за використану електроенергію недобросовісні споживачі вигадують найрізноманітніші способи та пристосування, завдяки яким електроенергія споживається поза обліком, – говорить комерційний директор АТ «Чернігівобленерго» Роман Бондар. – Основні види порушень – приєднання до електромережі поза лічильником, використання «постійних» магнітів, а також технічних пристроїв (імпульсних та частотних генераторів), які порушують нормальну роботу електролічильника тощо. Загалом енергетикам відомі десятки методів крадіжки електроенергії, які використовують споживачі. Окрім того, товариство має достатньо високотехнологічного обладнання та досвідченого персоналу, щоб виявити навіть найхитріші спроби безоплатного користування електроенергією.

Перевіряють мережі на наявність незаконних підключень спеціальні рейдові бригади, причому цілодобово! Тож рано чи пізно попадеться кожен недобросовісний споживач. А хто не знає, крадіжка електроенергії у нашій країні – це кримінальний злочин!

– Втручання в роботу приладів обліку чи використання електричної енергії поза обліком є порушенням Закону України «Про ринок електроенергії» та Правил роздрібного ринку електроенергії. Кваліфікуються такі дії як «крадіжка». Тож за них, згідно з чинним законодавством, передбачені не лише штрафні санкції, а й можлива кримінальна відповідальність, – пояснює Роман Бондар. Отож, стаття 188-1 Кримінального Кодексу України (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) передбачає: при самовільному використанні без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків, або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, – штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (а один неоподатковуваний мінімум – це 1135 гривень!) або виправні роботи на строк до двох років або ж обмеження волі на строк до трьох років. А ось ці ж дії, але вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони завдали шкоду у великих розмірах, передбачають уже позбавлення волі на строк до трьох років.

Висновок: спроби незаконно «зекономити» в майбутньому можуть дуже дорого обійтися. Відмова ж споживача добровільно сплачувати суму штрафних санкцій може привести до відключенням від мереж оператора системи розподілу та припинення послуг із розподілу електричної енергії. Отож дешевше використовувати електроенергію без крадіжок. Цим ви вбережете себе від зайвих витрат.

Якщо ж Ви стали свідком крадіжки електроенергії, помітили обірвані дроти на лініях електропередач, відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи з демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є працівниками АТ «Чернігівобленерго», не проходьте повз – негайно повідомляйте про це у кол-центру товариства за номером 0-800-210-310. Коли всі абоненти будуть споживати електроенергію свідомо, вона буде якісною і надходитиме без перебоїв.