Українські електромережі часто називають ровесниками незалежності. Більшість із них, і правда, будувалася 30 і більше років тому. А оскільки в оновлення цієї інфраструктури гроші вкладалися нечасто і небагато, мережа передачі і розподілу електроенергії у нашій країні застаріла на 60-80%. Протягом багатьох років енергетики активно вимагали, а політики не завжди погоджувались, що її потрібно суттєво модернізувати. І ось тільки у 2020 році в Україні завершилися тривалі суперечки політиків і енергетиків про принципи запровадження стимулюючого тарифоутворення (так званого РБА-регулювання) для операторів системи розподілу (обленерго).

Якщо пояснювати, як то кажуть, на пальцях, РБА-регулювання (регуляторна база активів) – це суттєва зміна принципів формування тарифів для обленерго в порівнянні з попередньою системою «Витрати+». Оператори системи розподілу зможуть отримувати фіксований прибуток, якщо інвестуватимуть в оновлення мережі та надаватимуть якісний сервіс – так, щоб перерви в електропостачанні були якомога коротшими. А отже, в цьому зацікавлені усі – і споживачі, і оператор.

Затвердила РБА-тариф для більшості операторів системи розподілу електроенергії НКРЕКП лише в кінці минулого року. І АТ «Чернігівобленерго» було одним із перших ОСР, яке здійснило оптимізацію та адаптацію своїх виробничих процесів до нової моделі регулювання.

– На 2021 рік НКРЕКП затвердила Інвестиційну програму для розвитку системи розподілу електроенергії АТ «Чернігівобленерго» у розмірі 257,9 мільйона гривень (без ПДВ). Крім того, зараз на розгляді в НКРЕКП перебуває ще додатковий проєкт змін до Інвестиційної програми на понад 60 мільйонів гривень (без ПДВ). Такі інвестиції вже дозволяють протистояти викликам майбутнього – поетапно оновлювати електромережі, а не їх аварійно ремонтувати, – говорить Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький. – Тільки на реалізацію завдань із будівництва, модернізації та реконструкції електричних мереж Чернігівської області заплановано в поточному році понад 180 мільйонів гривень (без ПДВ). Крім того, в умовах РБА-регулювання ми вважаємо за доцільне запровадження нових підходів до планування ремонтів на основі оцінки ризиків (вплив за SAIDI – середньою тривалістю перерв у електропостачанні) та освоєння нових технологій робіт на повітряних лініях 0,4 кВ під напругою з використанням спеціального обладнання. Наша мета – протягом наступних 12 років інвестувати у розвиток електромереж Чернігівщини понад 10 мільярдів гривень, що включать джерела Інвестиційних програм, прибуток на стару базу активів та прибуток на нову базу активів.

Товариство очікує отримати ефект від впровадження технічних заходів щодо SAIDI (середньої тривалості перерв у електропостачанні) з 466 до 150 хвилин у міській місцевості та з 960 до 300 хвилин в сільській місцевості та зменшення втрат електроенергії – 5 млн. кВт*год щороку. За розрахунками експертів, щоб зменшити показник SAIDI на 1 хвилину, необхідно в середньому інвестувати на 1 кілометр реконструкції мереж 10 кВ щонайменше 30 $.