15 квітня Міністерство охорони здоров’я вчергове оновило розподіл карантинних зон. Як результат, у «червоній» опинилася половина регіонів України – аж 12. І хоч нас запевняють, що після усіх обмежень, які вводилися останнім часом, захворюваність нарешті пішла на спад, радіти рано. За минулу добу (14 квітня) було зареєстровано 16427 нових випадків захворювання на COVID-19, до лікарень госпіталізовано 4229 людей, 433 хворих померло. Усього ж за весь час пандемії в Україні перехворів один мільйон 903 тисячі 765 чоловік (і це лише ті, хто має офіційно підтверджений діагноз!), померло ж 38 тисяч 658 людей.

Коронавірус прийшов до нас зненацька і суттєво змінив звичний ритм життя. Від його наслідків постраждали всі галузі без виключення, проте якщо одні таки можуть більш-менш безпроблемно призупинити свою роботу, то інші є критично необхідними для життєдіяльності людей, а тому мають працювати у звичайному режимі навіть за умов найсуворішого карантину. Однією із таких галузей є й енергетика. Адже, що б не робилося у країні, увесь персонал енергокомпаній, робота якого пов’язана з ліквідацією аварійних вимкнень та відновленням електропостачання, перебуває на своїх робочих місцях. Графік їхньої роботи залишається незмінним, хоч кожен і ризикує своїм здоров’ям, як-от фахівці АТ «Чернігівобленерго».

– На виконання вимог Міністерства енергетики України із квітня минулого року в компанії активно функціонує штаб протидії коронавірусу, до якого увійшло усе керівництво – Голова правління, директори за напрямками, а також я, як начальник відділу цивільного захисту, мобілізаційної роботи і пожежної безпеки, – говорить Станіслав Гончар. – Ще на початку пандемії керівництвом було прийнято не одне рішення щодо забезпечення персоналу засобами захисту. Це, перш на все, захисні маски, деззасоби та прозорі захисні екрани. За тим, щоб усе це в достатній кількості було в кожному підрозділі, ми ретельно слідкуємо і зараз. Враховуючи те, що більшу частину робочого тижня я перебуваю в дорозі, перевіряючи сферу пожежної безпеки у підрозділах, голова правління надав мені доручення звертати увагу й на те, як на місцях виконуються протоколи засідань штабу протидії коронавірусу. Робилося це не для того, щоб знайти недоліки, а щоб допомогти їх усунути, своєчасно зреагувати для мінімізації тяжких наслідків. Думаю, нам це вдалося.

Суворі правила щодо обов’язкового носіння масок у приміщеннях товариства, чіткий графік дезінфекції, підвищений захист контролерів та учасників аварійно-відновлювальних бригад, переобладнання кабінетів, у яких приймають споживачів, ізоляція диспетчерської служби – все це було проведено у найкоротші терміни.

– Тому, коли наприкінці жовтня зафіксували пік захворюваності в Чернігівській області, ми були вже підготовленими, – говорить Станіслав Миколайович. – Усі ці заходи допомогли нам мінімізувати кількість хворих. Плюс за рік життя з коронавірусом люди стали більш свідомими, адже своїми очима бачать, як протікає хвороба. У когось вона торкнулася рідних, у когось – друзів, у когось – колег. На жаль, і в нашій компанії є приклади дуже тяжких наслідків коронавірусу – шестеро працівників АТ «Чернігівобленерго» через нього пішли з життя, понад 300 чоловік перехворіло. Але життя триває, персонал продовжує виконувати свої обов’язки, а керівництво робить усе для того, щоб забезпечити йому безпечні умови праці.

Дуже хотілося б, щоб кожен споживач, нарікаючи на роботу тих чи інших служб, які виконують такі невідкладні роботи, як, наприклад, енергетики, іще раз задумався, в яких умовах і з якими ризиками зараз працюють ці служби і, за можливості, пішов їм назустріч. Тим більше, що ми живемо у вік цифрових технологій і часто, щоб розв’язати якусь проблему, зовсім не обов’язково бути фізично присутнім у компанії. Зараз краще поберегтися і вам, і нашому персоналу. Тому ще раз нагадуємо онлайн-способи зв’язку з фахівцями АТ «Чернігівобленерго»:

покази лічильника можна передати через:

повідомити про проблеми з електропостачанням або аварійну ситуацію:

Якщо ж у вас з’являться додаткові запитання, звертайтеся до операторів нашого кол-центру за номерами 0-800-210-310 та 0-462-772-901.