Щороку 14 червня у світі відзначають Всесвітній день донора крові. Зазвичай цього дня до місцевих центрів крові прямують десятки людей. Однак насправді донорство крові – це саме та справа, яка не має бути прив’язаною до жодних дат. Кожного дня хтось у країні, у вашій області, місті чи селі потребує донорської крові, і саме ви, як донор, можете подарувати якійсь незнайомій людині шанс на життя.

– Кров – унікальний ресурс, потреба в якому є постійною для пацієнтів будь-якого віку при невідкладній екстреній медичній допомозі, планових хірургічних втручаннях, лікуванні онкологічних та гематологічних захворювань. Плазма, еритроцити, тромбоцити – це ті компоненти крові, які потрібні пацієнтам відділень обласної лікарні, дитячої обласної лікарні, медичного центру сучасної онкології, де вони проходять довготривале лікування. Ця потреба може бути плановою, а в ситуаціях, коли стан пацієнта різко змінюється на критичний, й екстреною. Також компоненти крові часто потребують породіллі під час та після пологів, люди з анемією, яким здійснюють оперативне втручання, пацієнти з кровотечами, які стали наслідком важких травм. Саме тому наш центр намагається забезпечити донорською кров’ю всі лікувальні заклади міста і мати запаси на екстрені випадки, – кажуть у Чернігівському обласному центрі крові. – Радує, що зараз усе більше первинними донорами стає молодь. Та, незважаючи на це, залишається великий відсоток тих, хто жодного разу не донував кров і навіть не задумувався над такою можливістю. Причини різні: одні люди не мають нагальної потреби ставати донорами, другі – бояться самої процедури, треті ж – просто не знають про її важливість. А варто було б над цим задуматись. Бо поки хтось із нас мріє про новий телефон, квартиру, машину, подорож до моря чи ще якісь матеріальні вигоди, інший на лікарняному ліжку марить про зовсім інше – знову побачити своїх друзів, обійняти рідних, повернутися живим і здоровим додому. Тож ми дуже вдячні всім людям, які, попри різні складні життєві обставини, продовжують допомагати нам рятувати життя, і закликаємо долучатися до цієї справи інших!

Кілька днів поспіль працівники АТ «Чернігівобленерго» здавали в Чернігівському обласному центрі крові донорську кров. Деякі – вперше у житті. Зізнаються: це зовсім не так страшно, як здавалося на перший погляд, і переконують: відтепер будуть робити це постійно, тим більше, що Обласна профспілкова організація «Чернігівобленерго» та Чернігівський обласний центр крові вирішили підписати Меморандум про співробітництво. Предметом Меморандуму є співпраця та взаємодія з питань:

  • створення умов, необхідних для забезпечення доступної та якісної трансфузійної медичної допомоги для членів профспілки «Чернігівобленерго»;
  • проведення санітарно-просвітницької пропаганди здорового способу життя та донорства крові;
  • взаємодія у випадку виникнення надзвичайних ситуації природнього та техногенного характеру;
  • комплектування донорських кадрів.

Відтепер усі бажаючі працівники товариства увійдуть до реєстру донорів, регулярно донуватимуть кров й допомагатимуть центру у випадку екстрених ситуацій. А Чернігівський обласний центр крові, у свою чергу, при виникненні медичних показань або надзвичайних ситуацій забезпечуватиме їх необхідними компонентами крові. Тож приєднуйтесь! Адже донорство крові – це і важлива соціальна місія, і велика користь для здоров’я самого донора, бо воно суттєво покращує загальний стан організму – нормалізує кровообіг, здійснює профілактику серцево-судинних захворювань, покращує роботу імунної системи та омолоджує організм.

Нагадаємо: донором крові може стати будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов медичне обстеження і в якого немає протипоказань. Ознайомитись із абсолютними та тимчасовими протипоказаннями ви можете на сайті будь-якого центру крові, там же можна знайти і рекомендації щодо підготовки до донорства.