Останніми роками масові пошкодження повітряних ліній електропередачі, які призводять до перебоїв в електропостачанні, стали для українців звичним явищем. Їх причина проста і зрозуміла — одночасне старіння основних фондів. Саме тому запровадження інноваційних і в той же час порівняно недорогих способів управління мережами є однією із найважливіших задач сучасної електроенергетики, адже від цього напряму залежить якість і надійність електропостачання споживачів. І якщо до цього обленерго просто не мали фінансової можливості, аби оновлювати свої мережі, то завдяки РБА-регулюванню з цього року вона нарешті з’явилася. Приємно, що АТ «Чернігівобленерго» – один із перших операторів системи розподілу, який здійснив оптимізацію та адаптацію своїх виробничих процесів до нової моделі регулювання. Так, 26 квітня чернігівські енергетики встановили на повітряній лінії 10кВ сучасний лінійний автореклоузер.

Автореклоузер – це пристрій автоматичного управління і захисту повітряних ліній електропередачі. Із його допомогою повітряні ЛЕП діляться на окремі ділянки, а сам пристрій у реальному часі аналізує параметри роботи мережі, за необхідності локалізує пошкоджену ділянку і виконує автоматичне відновлення електропостачання споживачів на непошкоджених ділянках, відповідно до встановленого алгоритму. При цьому виключається необхідність дистанційного пошуку пошкодження та його усунення – все це виконується за місцем роботи автореклоузера за допомогою мікропроцесорного контролю.

Пілотним для чернігівських енергетиків став лінійний автореклоузер АR12 від ТОВ «Сікам Україна», який місяць тому компанія презентувала на базі АТ «Чернігівобленерго». Встановили його на повітряній лінії «Халявин–Деснянка» у Чернігівському районі.

– Лінійний автореклоузер АR12 має ряд дуже важливих функцій: енергонезалежну пам’ять для збереження поточного стану та післяаварійного відновлення алгоритму роботи захистів та автоматики, високу швидкість готовності до роботи при відновленні живлення в лінії, зручну і зрозумілу панель управління. Плюс такі автореклоузери не вимагають обслуговування протягом усього терміну експлуатації і не мають у своїй конструкції акумуляторів, – пояснює начальник служби розподільних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Юрченков. – Згідно з погодженою інвестпрограмою «Чернігівобленерго», цього року на своїх лініях ми плануємо встановити 19 автореклоузерів. Проаналізувавши стан мереж області, для встановлення автореклоузерів ми обрали найбільш вразливі ділянки – повітряні лінії, довжина яких сягає від 30 до 60 кілометрів. Завдяки реклоузерам вдасться розділити найдовші лінії на ділянки з рівномірним навантаженням. Це дозволить нам покращити цілу низку показників. По-перше, скоротити кількість виїздів аварійних бригад, по-друге, покращити показники SAIDI (середню тривалість перерв у електропостачанні) тощо.

І це лише початок. Завдяки РБА-регулюванню цього року у свої мережі АТ «Чернігівобленерго» планує вкласти понад 300 мільйонів гривень. Енергетики впевнені: такі інвестиції нарешті дозволять їм реально оновити електромережі, а не ремонтувати їх аварійно. А головне: в кінцевому результаті від цього виграють усі – і споживачі, і саме товариство.

Відео про установку першого автореклоузера можна подивитися за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=mWA5Dp3gWUI