Щодня близько 5 тисяч людей у світі гинуть внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. За рік ця кількість сягає від 2 до 2,3 мільйона. Для того, щоб привернути увагу громадськостi до масштабів цієї проблеми, стимулювати розвиток культури охорони праці, яка може посприяти зниженню смертності на робочих місцях, у 2003 році Міжнародна організація праці започаткувала Всесвітній день охорони праці. 18 років поспіль 28 квітня його відзначають у понад 100 країнах світу. Не виняток й Україна. Указом Президента День охорони праці у нас встановлено у 2006 році.

Для АТ «Чернігівобленерго», працівники якого працюють в умовах підвищеної небезпеки, політика в галузі охорони праці є дуже актуальною і важливою. Адже саме завдяки злагодженій роботі системи охорони праці, випадки травмування на робочих місцях у товаристві зведені до мінімуму, не кажучи вже про смертність. Не дарма, щороку у Всесвітній день охорони праці почесними грамотами та грошовими преміями тут відзначають найвідповідальніших працівників – тих, хто сумлінно працює та бере активну участь у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки праці. Цього року такі відзнаки отримали:

  1. Валентин Хоменко – майстер Ядутинської ДЕЕМ №3 Борзнянської дільниці Бахмацького РЕМ;
  2. Сергій Страшний – електромонтер з експлуатації розподільних мереж Бахмацької дільниці з експлуатації електромереж №1 Бахмацького РЕМ;
  3. Роман Антоненко – старший майстер Новгород-Сіверської дільниці Корюківського РЕМ;
  4. Олександр Ковжун – електромонтер з експлуатації розподільних мереж Новгород-Сіверської ДЕЕМ Корюківського РЕМ;
  5. Микола Запорожець – майстер Макіївської ДЕЕМ №3 Носівської дільниці Ніжинського РЕМ;
  6. Валерій Капранов – електромонтер з експлуатації електролічильників групи експлуатації приладів обліку Прилуцького РЕМ;
  7. Іван Сташук – електромонтер з експлуатації електролічильників групи експлуатації приладів обліку Чернігівських МЕМ;
  8. Олександр Чех – майстер Тупичівської ДЕЕМ №3 Чернігівського РЕМ;
  9. Павло Степанець – начальник Чернігівської міської дільниці СТіЛ;
  10. Віктор Марусечко – інженер служби охорони праці.

Для того ж, щоб робота у сфері охорони праці була іще продуктивнішою, в АТ «Чернігівобленерго» постійно випробовують новітні зразки спеціального обладнання. Найкраще потрапляє у повсякденний обіг чернігівських енергетиків. Так, цього року у Всесвітній день охорони праці працівникам служби підстанцій товариства передали на тестування 10 індивідуальних сигналізаторів напруги.

– Цей пристрій передбачений для попередження персоналу, який обслуговує електроустановки напругою від 6 до 110 кВ, про наявність високої напруги, а отже є додатковим засобом індивідуального захисту від ураження електричним струмом, – пояснює директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – У режимі сигналізації без заміни джерел живлення такий сигналізатор може працювати до 48 годин. Дальність його роботи – не менш ніж 2 метри. У використанні він доволі простий – треба лише встановити його на захисну каску й увімкнути. При наближенні працівника до високовольтної електроустановки, яка знаходиться під напругою, сигналізатор переходить в режим роботи, що супроводжується світлозвуковою індикацією. Якщо цей прилад покаже свою ефективність, товариство забезпечуватиме ним персонал уже централізовано.

Звісно, контроль у сфері охорони праці на великих підприємствах – це щоденна робота, але добре, що хоча б раз на рік, у Всесвітній день охорони праці, об’єднуються абсолютно всі, хто намагається зробити роботу людини більш безпечною для її здоров’я та життя, адже тільки так можна досягти прогресу в цій галузі на світовому рівні.