Мистецтво вишивки без перебільшення існує стільки ж, скільки і людська цивілізація. Для українців же воно спокон віків було не просто народним ремеслом, а справжньою національною традицією. Вишиті гобелени і килими, верхній одяг і скатертини, серветки і рушники, пояси і сумочки, щоденний і святковий одяг – все це свого часу наші пращури обов’язково прикрашали вишивкою. А в ній були зашифровані сакральні символи, що зберігають історію народу. Не дарма кажуть, що вишивка – неначе стародавній літопис, який може переповісти минуле кожного регіону України.

Щоправда, сучасна вишивка уже давно перетворилася більше на приємне хобі. Психологи стверджують, що ця справа ідеально заспокоює і напрацьовує в людині такі риси, як наполегливість та акуратність. Не дивно, що і серед енергетиків чимало любителів посидіти з голкою над полотном. Цього року всі свої найкращі творіння майстри і майстрині «Чернігівобленерго» показали на загал – до Всесвітнього дня вишиванки профспілковий комітет товариства провів Конкурс вишивки.

– Роботи на конкурс ми почали приймати ще з 10 лютого. Узяти в ньому участь міг будь-який член профспілки. Головне – щоб його робота була виконана власноруч і відповідала заданій темі – «Українські мотиви», – говорить голова профспілкового комітету АТ «Чернігівобленерго» Іван Тимошенко. – Усього в нас було 34 учасниці з різних структурних і відокремлених підрозділів товариства, які надали на конкурс аж 72 роботи! Розділити їх ми вирішили на три категорії – картини, рушники та сорочки. А в кожній визначали три призових місця. До речі, ті, кому вони дісталися, отримали не просто визнання найкращих майстринь чи майстрів, а ще й грошові призи. 

Ось тільки визначитися з переможцями конкурсу було доволі непросто, адже кожна з робіт, безперечно, унікальна і по-своєму гарна. Та врешті-решт думки комісії, до якої входило керівництво компанії та очільники дирекцій, таки зійшлися. Отож, результати!

У категорії «картини» (всього на конкурсі їх було представлено 30 штук) призові місця розділилися так:

1 місце – Лариса Кошель (прибиральниця службових приміщень групи господарського забезпечення Чернігівського РЕМ);

2 місце – Оксана Кияшко (керівник групи формування корисного відпуску Бахмацького РЕМ);

3 місце – Ірина Сімушева (інженер 1 категорії інформаційно-консультаційного центру апарату управління).

У категорії «рушники» (всього їх було 26):

1 місце – Наталія Чемен (заступник начальника служби розподільних мереж апарату управління);

2 місце – Андрій Олійник (старший майстер Корюківського РЕМ);

3 місце – Олена Попаненко (інженер 2 категорії виробничо-технічної служби апарату управління).

У категорії «сорочки» (всього – 16 робіт):

1 місце – Олена Катіман (інженер служби релейного захисту і автоматики апарату управління);

2 місце – Дарія Гладченко (адміністратор відділу прийому замовлень Сервісного центру обслуговування клієнтів);

3 місце – Наталія Ореховська (технік (з розрахунків) 2 категорії Корюківського ЦОК ТОВ «Енера Чернігів»).

А ось так званий «приз глядацьких симпатій» дістався техніку (з розрахунків) Прилуцького ЦОК ТОВ «Енера Чернігів» Марині Шинкаренко за велику ляльку-мотанку, виконану за всіма українськими традиціями.

Щоб усі бажаючі могли насолодитися творчістю своїх колег, виставку з конкурсних робіт вирішили залишити іще на кілька днів, тож хто ще не встиг, ласкаво просимо!

Взагалі ж віддати належне Всесвітньому дню вишиванки зміг кожен працівник АТ «Чернігівобленерго», адже 20 травня, у саме свято, яке щорічно відзначається у третій четвер травня, всі енергетики домовилися прийти на роботу у своїх святкових вишитих сорочках. І це доволі символічно. Всесвітній день вишиванки – свято відносно молоде і поки що навіть не офіційне, але його вже полюбили всі українці, адже воно сприяє культурному відродженню всієї нашої нації і, як ніяке інше, демонструє нашу єдність.