30 червня закінчився термін дії заборони на вилов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Чернігівщини, яка була встановлена на період нересту риб та відтворення інших водних біоресурсів. Тож, згідно з Правилами любительського і спортивного рибальства, з липня на водоймах загального користування дозволено рибалити з берега або з човна, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більш ніж п’ять на одного рибалку та спінінгом. Безперечно, уже днями чернігівські водойми поповняться рибалками, тим більше, що не за горами ще й їхнє свято – День рибалки, який цього року припав на 11 липня (в Україні його традиційно відзначають у другу неділю липня). Зважаючи на велике скупчення на берегах водойм любителів порибалити, не зайвим буде нагадати їм правила електробезпеки під час риболовлі, бо, на жаль, досить часто риболовля поблизу повітряних ліній електропередачі призводить до трагічних наслідків. Причини? По-перше, чимало сучасних вудок виробляють із вуглепластику – матеріалу, який відзначається максимальною легкістю, але який в той же час є провідником електричного струму. І хоч на таких вудках зазвичай нанесений попереджувальний знак, а в супровідних документах написано про неприпустимість їх використання поблизу ЛЕП, рибалки часто не звертають на це уваги. Підвищена ж вологість поблизу водойм створює небезпеку для життя навіть при наближенні до дротів діючої електролінії. По-друге, при недотриманні елементарних правил електробезпеки може статися доволі банальна, але дуже небезпечна ситуація, – коли при закиданні вудки ліска може зачепитися за дріт. По-третє, не забуваймо і про те, що у випадку падіння дротів на землю (що може статися, наприклад, через сильний вітер) по ній розтікається струм короткого замикання і виникає крокова напруга, яка призводить до ураження електричним струмом людей, що знаходяться на відстані восьми метрів від обірваного дроту.

Тому всіх професіоналів і любителів риболовлі закликаємо дотримуватися цих простих правил електробезпеки:

  • не забувайте про небезпеку риболовлі поблизу ЛЕП;
  • уникайте вилову риби в охоронних зонах електричних мереж, під дротами повітряних ліній електропередачі;
  • дотримуйтеся вимог попереджувальних і заборонних знаків, якими позначені місця заборони риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі;
  • не розводьте вогнища в охоронній зоні ліній електропередачі;
  • у жодному разі не наближайтеся до обірваного дроту лінії електропередачі (мінімальна відстань наближення – 8 метрів).

Нагадаємо і межі охоронних зон уздовж повітряних ліній електропередачі:

  • 2 метри – до дротів напругою до 1кВ;
  • 10 метрів – до дротів напругою до 20 кВ;
  • 15 метрів – до дротів напругою до 35 кВ;
  • 20 метрів – до дротів напругою до 110 кВ;
  • 30 метрів – до дротів напругою 330 кВ.

Пам’ятайте: людина відчуває вплив електричного струму в той момент, коли попередити ураження струмом вже практично неможливо. Тому лише дотримання елементарних правил електробезпеки під час риболовлі допоможуть не зіпсувати задоволення від вашого хобі, а найголовніше – збережуть ваше здоров’я, а може, і життя.