Щороку Державна служба України з питань праці визначає перелік найнебезпечніших професій у країні. І щороку до цього переліку потрапляють професії з галузі енергетики. Звісно, цим не здивуєш нікого, адже діяльність енергетиків пов’язана з постійним ризиком, вона вимагає неабиякої уважності, знання способів захисту від ураження електричним струмом, а також правил надання першої допомоги потерпілим, якщо нещасний випадок уже стався. Часто саме від домедичної допомоги залежить не лише здоров’я, а й життя людини. Саме тому алгоритм дій у таких критичних ситуаціях енергетики постійно відпрацьовують під час проведення Днів охорони праці. Так і 8 липня всі відокремлені підрозділи АТ «Чернігівобленерго» провели практичне заняття із надання першої домедичної допомоги особам при ураженні електричним струмом та відпрацювали порядок проведення серцево-легеневої реанімації.

– Перша домедична допомога при ураженні електричним струмом – це найпростіші медичні дії, які виконуються безпосередньо на місці події у найкоротші після травмування строки, – пояснює директор з охорони праці АТ «Чернігівобленерго» Юрій Волохін. – Заходи першої допомоги залежать від стану потерпілого після ураження електричним струмом.

– Для визначення стану треба найперше покласти потерпілого на спину, перевірити наявність дихання та пульсу на сонній артерії, а також стан зіниць (широка зіниця вказує на погіршення кровопостачання). І пам’ятати: у всіх випадках ураження електричним струмом виклик лікаря є обов’язковим незалежно від стану потерпілого! Якщо потерпілий у свідомості, його треба покласти у зручне положення і до прибуття лікаря забезпечити спокій, спостерігаючи за диханням і пульсом. У жодному разі не можна дозволяти йому продовжувати роботу і навіть рухатись. Якщо потерпілий знепритомнів, його треба покласти на рівну поверхню, розстебнути одяг, забезпечити приплив свіжого повітря, дати понюхати нашатирний спирт і також забезпечити спокій. Якщо потерпілий дихає важко, рідко і судомно або взагалі не має ознак життя, необхідно зробити штучне дихання і непрямий масаж серця. Переносити ураженого струмом до іншого місця можна лише в тих випадках, коли йому або людині, яка надає допомогу, не загрожує небезпека ураження електричним струмом,– під час проведення заняття в День охорони праці енергетики вкотре нагадували одне одному правила надання першої домедичної допомоги. І, звісно ж, відпрацьовували на практиці. – Будь-яке зволікання, а також невміння надати кваліфіковану допомогу може  призвести до загибелі людини, яка знаходиться під дією струму, тож знати все це досконало має кожен працівник Товариства.

Також цього дня інженерами дирекції з охорони праці було перевірено іще низку важливих пунктів:

  • забезпечення бригад поясами запобіжними лямковими, безлямковими, запобіжними стропами, страхувальними канатами та іншим приладдям, їх стан, відповідність вимогам з охорони праці та порядок застосування;
  • організацію протиаварійних та протипожежних тренувань;
  • підготовку новоприйнятих та переведених на іншу посаду електротехнічних працівників, Наявність програм спеціальної підготовки, дотримання термінів навчання, стажування, дублювання, допуск до самостійної роботи;
  • якість проведення оперативного контролю з боку керівництва відокремленого підрозділу.

– Кожен із цих пунктів дуже важливий, – наголошує Юрій Волохін. – Адже всі правила, інструкції та вимоги щодо охорони праці розроблялися роками. Вони – не придумані, а написані кров’ю енергетиків. Найбільша цінність нашої компанії – це кадровий потенціал, а тому за можливості ми маємо на всі 100% убезпечити кожного працівника від критичних ситуацій. Все це – основна мета кожного Дня охорони праці.