Із 14 до 16 липня в Києві проходив 12-й Український енергетичний форум Інституту Адама Сміта за участю міжнародних експертів. Говорили про стан енергетичної галузі України, узгодження позицій уряду та бізнесу заради енергетичної трансформації країни, розвиток ринкової конкуренції, забезпечення економічно ефективної енергетичної політики в довгостроковому періоді, забезпечення енергетичної безпеки та диверсифікації, а також стратегії розвитку приватних і державних енергетичних підприємств. Одним із доповідачів на сесії, що стосувалася розвитку енергорозподільчих активів, став і Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький. У своїй промові він розповів про поточний стан мереж Чернігівської області і дав оцінку перспектив розвитку ОСР в умовах запровадження РБА-тарифів.

– Якби рік тому ми обговорювали, в якому стані знаходяться мережі нашої області і що з ними робити далі, то, мабуть, настрій був би набагато песимістичніший, – констатував Михайло Васильович. – Зараз, маючи уже затверджені РБА-тарифи (нехай і недосконалі), ми, як мінімум, можемо бачити перспективи розвитку. Чернігівщина – одна з областей із найменшим споживанням електроенергії в Україні, але одна із найбільших за територією. Густина населення тут низька, мережі ж досить довгі, тож проблем, які виникають під час сильних опадів, шквальних вітрів, спеки тощо, чимало. Показники SAIDI вражають і в селах, і в містах. За минулий рік люди у сільській місцевості були без світла майже дві тисячі хвилин! Показник у містах, порівняно з іншими областями, також високий – 732 хвилини. Втрати електроенергії в мережах минулого року становили 13,4%.

Можливість кардинально змінити ситуацію в Операторів систему розподілу (а в Чернігівській області та місті Славутич Київської області це саме АТ «Чернігівобленерго») з’явилася лише недавно – після введення РБА-регулювання.

– Завдання оператора системи розподілу в умовах стимулюючого тарифоутворення – підвищення ефективності інвестицій, залучення додаткових інвестицій в розвиток мереж, зменшення операційних витрат на обслуговування та ремонт мереж, зменшення втрат в електричних мережах, удосконалення бізнес-процесів з метою покращення якості, оперативності та рівня обслуговування, – пояснює Михайло Ільницький. – Ми нарешті готові реально оновлювати мережі, а не виконувати роботи виключно на аварійних ділянках.

Однак є й ціла низка зовнішніх факторів, які створюють суттєві перешкоди на шляху реалізації РБА-регулювання:

  • складний механізм погодження контролюючими органами заходів із розвитку електричних мереж;
  • цінові обмеження з боку НКРЕКП, що не дають можливості Операторам системи розподілу самостійно обирати оптимальне обладнання за ціною та якістю;
  • штучне зниження ставки за приєднання з боку НКРЕКП та часткове виконання заходів із будівництва за кошти тарифу (заборона включати в кошти на приєднання заходи зі створення трасформаторної потужності);
  • неконтрольоване збільшення альтернативної енергетики (особливо домашніх сонячних електростанцій), що негативно впливає на режими роботи мереж та якість електричної енергії.

Саме на них, на думку українських енергетиків, необхідно звернути увагу в першу чергу, проаналізувати і, за можливості, внести раціональні зміни. Лише тоді забезпечення економічно ефективної енергетичної політики в Україні стане можливим.

Подивитись, як проходив цьогорічний Український енергетичний форум, можна на сайті http://www.ukrainianenergy.com/uk/