15 квітня АТ «Чернігівобленерго» та Національний університет «Чернігівська політехніка» підписали Меморандум про співпрацю. І ще тоді домовились обговорити його перспективи в неформальній обстановці. Днями ж у Седневі (Чернігівський район) відбулася дружня зустріч керівництва компанії та університету. Чому саме в Седневі? Усе дуже просто. По-перше, саме там знаходиться музей «Чернігівобленерго», по-друге, тут досі діє гідроелектростанція на річці Снов, роботу якої свого часу відновила компанія, по-третє, уже котрий рік саме «Чернігівобленерго» опікується іще однією історичною пам’яткою Седнева – Кам’яницею Лизогубів. Екскурсії усіма цими локаціями енергетики і влаштували для своїх гостей із «Чернігівської політехніки». А показати направду було що.

Музей енергетики в Седневі – без перебільшення унікальний, адже охоплює всі етапи більш ніж сторічної епохи енергетики Чернігівщини. Тут зібрана унікальна експозиція із понад ста експонатів, найстарішому з яких більш ніж 110 років (!), фотохроніки різних періодів та документальні матеріали. Усе це згруповано за історичними періодами і присвячено основним віхам розвитку чернігівської енергетики – починаючи від пуску першої електростанції в обласному центрі, будівництва перших ЛЕП та підстанцій і закінчуючи подіями розвитку енергетичного комплексу XXI століття.

Седнівська ГЕС – також доволі цікавий об’єкт. Її історія почалася у далекому 1947-му, коли було підготовлено проєкт гідроелектростанції на Снові потужністю близько 1 мільйона кВт/год на рік. Свою роботу вона почала у 1954 році. Однак на початку 80-х років мала енергетика через її незначну питому вагу в загальному енергобалансі країни поступово почала втрачати своє значення, малі ГЕС масово закривали, потрапила в цю хвилю і Седнівська – у 1981 році її експлуатація була припинена, а обладнання законсервоване. Після цього майже 30 років вона не працювала, однак чернігівські енергетики зробили усе можливе, щоб зберегти енергообладнання станції, а в 1998 році «Чернігівобленерго» прийняло рішення відновити її роботу. Запустили ГЕС уже наступного року.

Кам’яниця Лизогубів – окрема гордість чернігівських енергетиків. Найстарішу муровану житлову будівлю Лівобережної України (зведена 1690 року) «Чернігівобленерго» узяло під своє покровительство 20 років тому. Важко уявити, що було б із нею зараз, якби не компанія. До того востаннє кам’яницю відреставрували ще у 1967 році і тоді ж відкрили в ній... пивний бар. Це дуже обурило громадськість, за деякий час бар закрили, а будівля залишилася без господаря. Час (а головне – люди) її не пошкодували – тут було вибито вікна, зірвано підлогу та двері. У 2001 році її долею перейнялося «Чернігівобленерго» – кам’яницю відреставрували за кошти компанії, з того часу вона і підтримує її у належному вигляді.

Усе це енергетики показали і розповіли своїм гостям, а заодно разом із ними відвідали іще одну історичну споруду, якою гордяться седнівці, – Георгіївську церкву – рідкісний зразок монументальних дерев’яних споруд на Лівобережжі України періоду бароко, й поспілкувалися з її настоятелем – отцем Тимоном (Тимуром Блинцем).

Ну і як же без спорту? І в «Чернігівобленерго», і в «Національній політехніці» здоровий спосіб життя й активний відпочинок – на першому місці в позаробочому житті працівників. А тому просто на седнівському спортмайданчику було вирішено зіграти дружній матч у футбол. Для тих же учасників зустррічі, хто цим видом спорта не дуже цікавиться, приготували змагання іншого характеру – дартс. Як результат, до активного відпочинку були задіяні всі.

Та головне – у процесі зустрічі були обговорені перспективи подальшої співпраці компанії й університету, яка, безперечно, вигідна обом сторонам. Співпрацюючи з «Чернігівобленерго», університет матиме змогу залучити висококваліфікованих працівників компанії, які працюють із найсучаснішими технологіями та обладнанням, до процесу викладання, надати можливість студентам проходити на підприємcтві виробничу практику, а «Чернігівобленерго», у свою чергу, зможе обрати з них найкращих і поповнити штат своїх працівників.

– Наша співпраця з «Чернігівською політехнікою» точно не буде формальною, – говорить Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький. – Адже це не просто підписи на паперовому договорі. Саме сучасне життя висуває нові вимоги, під які ми маємо підлаштовуватися. Із університетом у нас одна мета – підготувати молодих фахівців високого рівня. Спільними зусиллям зробити це буде набагато простіше.