Із кожним роком кількість бажаючих зменшити платежі за спожиту електроенергію в нашій країні росте. Це і керівники деяких фірм та підприємств, і власники енергоємного обладнання, і прості громадяни. На сьогодні є десятки способів розкрадання електричної енергії, до багатьох із яких і вдаються недобросовісні споживачі.

Однак й АТ «Чернігівобленерго» не втрачає часу даремно. Тільки за перше півріччя цього року фахівцями товариства було організовано понад тисячу рейдів і складено 418 актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, в тому числі 204 акти на непобутових споживачів та 214 – на населення. Загальна сума сплачених споживачами коштів за необліковану електричну енергію за цей період сягнула майже трьох мільйонів гривень.

Окрім того, фахівцями товариства безупинно ведеться не лише робота з виявлення фактів розкрадання електричної енергії. Регулярно проводяться напрацювання і в частині нових технологій виявлення крадіжок електричної енергії, а також співпраця з контролюючими органами з цього приводу. А це означає, що така своєрідна «економія» електроенергії за чужий рахунок рано чи пізно буде викрита.

Як приклад нових напрацювань щодо виявлення розкрадань електричної енергії – викриття криптомайнінгової ферми в місті Ніжин на початку липня поточного року, яка використовувала електричну енергію шляхом безоблікового споживання і була виявлена енергетиками у співпраці з СБУ. На цього споживача було складено акт про порушення, сума нарахувань за безобліково спожиту електричну енергію склала понад 700 тисяч гривень!

– АТ «Чернігівобленерго» докладає максимум зусиль для недопущення розкрадання електричної енергії та притягнення до відповідальності порушників. І співпраця з органами державної контролю (Держчастотнагляд, Держенергонагляд, Служба безпеки України) в цьому напрямку буде тільки розширюватися, – зазначає директор комерційний АТ «Чернігівобленерго» Роман Бондар. – Така співпраця надає нові можливості із пошуку та притягнення до відповідальності порушників Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Варто відзначити, що відповідальність може бути не лише фінансовою, а й кримінальною. Згідно зі статтею 188-1 Кримінального Кодексу України, крадіжка електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов’язкове) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи в будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди, карається штрафом від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років або обмеженням волі на строк до 3 років. Ті ж дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, якщо вони завдали шкоду у великих розмірах, – позбавленням волі на строк до 3 років. При цьому часто порушник не замислюється, що несанкціоноване втручання в мережі систему розподілу електричної енергії несе ще й загрозу для життя та здоров’я самого крадія. Нерідко в результаті самовільного підключення виникають пожежі, завдається чимала шкода майну і здоров’ю самих порушників та їх сусідів. Самовільні підключення електроустановок до мереж АТ «Чернігівобленерго» призводять до коливань напруги, через які можуть виходити із ладу обладнання та побутові прилади не тільки порушника, а й інших споживачів тієї ж мережі. Тому всіх закликаємо використовувати електроенергію без крадіжок і цим вберегти себе від зайвих ризиків та витрат! Якщо ж ви стали свідком крадіжки електроенергії, помітили обірвані дроти на лініях електропередач, відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи з демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є працівниками АТ «Чернігівобленерго», негайно повідомте про це до кол-центру товариства за номерами 0-800-210-310 та 0-462- 772-901.