Мабуть, немає жодного ЗМІ, яке влітку не писало б про аграріїв та лісівників, бо ж усі ми звикли, що саме для них це гаряча робоча пора. Однак не менш гаряча вона і для енергетиків. Із року в рік вимоги до якості та надійності електропостачання зростають, а отже треба їм відповідати. Тож не дивно, що зараз роботи із проведення капітальних та поточних ремонтів на обладнанні високовольтних підстанцій та повітряних лініях електропередач киплять чи не в кожному куточку області.

– Активна фаза ремонтної кампанії енергообладнання зазвичай починається у квітні і триває аж до жовтня, – говорить заступник начальника служби підстанцій 35 кВ і вище АТ «Чернігівобленерго» Костянтин Красковський. – Так, цього року в рамках капітальних ремонтів підрядним способом на шести підстанціях ми робимо заміну вимикачів 10 кВ загальною кількістю 39 штук. Згідно з інвестпрограмою, проводимо заміну силових трасформаторів на підстанціях 35/10 кВ на підстанціях «Вороб’ївка» (Новгород-Сіверщина), «Димерка» (Козелеччина), «Линовиця» (Прилуччина) та «Нехаївка» (Коропщина). Причому замінюватимуться не лише самі трансформатори, а й комутаційне обладнання, за допомогою якого вони включаються в роботу. Раніше там стояли запобіжники, зараз же будуть встановлюватися сучасні вакуумні вимикачі фірми «Сіменс». Хто від цього виграє? Найперше, звісно ж, споживачі. Бо, щоб замінити запобіжник, на місце має виїхати ціла бригада енергетиків, а вимикач можна буде дистанційно увімкнути просто з диспетчерського пульту. Також на підстанції 110 кВ «Ічня» ми плануємо замінити секційний вимикач 110 кВ і блок конденсаторів, який потрібен для компенсації реактивної потужності. І це лише ті роботи, якими займаються підрядні організації. Ми ж робимо чималий обсяг роботи ще й своїми силами. Наприклад, на підстанції «Остер» іще в лютому замінили старі масляні вимикачі на вакуумні. На жаль, вони не нові, але в гарному стані. З’явилися вони у нас після реконструкції підстанції «Прилуки» – минулого року тут було встановлено КРПЗ (комплектний розподільчий пристрій зовнішнього виконання). Таким чином вивільнилося 9 вимикачів. 7 із них встановили саме на підстанцію «Остер», 2 будуть встановлені на підстанції «Оболоння». Вимикачі ж, які вивільнилися з підстанції «Остер», також ще працюватимуть, але вже на менш напружених місцях. Наприклад, 2 – на підстанції 35 кВ «Тупичів», іще 2 – на підстанції 35 кВ «Вересоч». Інші підуть на формувfння резервного парку вимикачів. Направду всі ці ремонти треба було робити давно, але, на жаль, не було такої можливості. Тепер вона з’явилася – у мережах проводяться великі реконструкції, а після їх проведення, у свою чергу, вивільняється обладнання і ми переставляємо його на найпроблемніші ділянки. І всі ці роботи найперше направлені на покращення якості та надійності електропостачання і мають на меті зменшення часу на відновлення електропостачання після аварійних відключень.

Проводяться капітальні та ремонтні роботи не лише на високовольтних мережах. Лише цього року власними силами АТ «Чернігівобленерго»:

  • було замінено 3 кілометри дроту ПС на АС на ПЛ-10кВ «Голінка Комплекс»;
  • введено в роботу ПЛ-10 кВ «Агросвіт» від ПС 35/10кВ «Стрільники», яка резервує ПЛ-10 кВ «Плиски-Велика Загорівка» (8,8 км);
  • побудовано резервну перемичку від ПЛ-10 кВ «Головеньки-Добропілля» до ПЛ-10 кВ «Сосниця-Велике Устя» до ЛР-75, яка резервує 4 населених пункти, 14 КТП (довжина перемички – 6,5 км);
  • зараз будується резервна перемичка від ПЛ-10 кВ «Радичів-Розльоти» до ПЛ-10 кВ «Понорниця-Іваньків» довжиною 6,3 км, яка резервуватиме 2 лінії 10 кВ, 3 населені пункти та 16 КТП.

У найближчих планах Товариства – побудова резервної перемички від ПЛ-10 кВ «Нехаївка-Криски» до ПЛ-10 кВ «Сосниця-В’юнище» орієнтовною довжиною 3,5 км, яка буде резервувати 4 населені пункти та 12 КТП, а також резервної перемички від ПЛ-10 кВ «Курінь-Прогрес» до ПЛ-10 кВ «Борзна-Миколаївка» орієнтовною довжиною 3,5 км.

– Ні для кого не секрет, що мережі нашої області, як і українські електромережі загалом, давно застаріли. Часто під час аварійних відключень ми навіть не маємо змоги заживити споживачів резервно. Як результат – на довгий період (іноді навіть більш ніж 24 години) вони залишаються без електропостачання. У сучасних реаліях така ситуація просто неприпустима, а тому ми робимо все можливе, щоб її виправити, – говорить начальник служби розподільних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Юрченков. – До того ж, не слід забувати, що й робіт із планового обслуговування обладнання ніхто не відміняв.

А тому робота в енергетиків не припиняється ані на день. Мало того, що сама по собі вона складна і небезпечна, часто через особливості території працівникам «Чернігівобленерго» доводиться працювати і в зовсім непростих умовах – обслуговувати і ремонтувати лінії в лісах, де заборонена вирубка, чи, наприклад, на болоті, де електроопори у прямому сенсі цього слова постійно «гуляють». Однак ніщо з цього в жодному разі не впливає на виконання робіт, адже для компанії головним було і залишається одне – якість і надійність електропостачання в нашій області має бути на найвищому рівні! І до цього ми планомірно ідемо.