Чим відрізняються аварійні відключення та відключення, що здійснюються згідно з Графіком аварійних відключень (ГАВ)?

Шабалін Олександр Вікторович, начальник кол-центру АТ «Чернігівобленерго»:

– Понад два місяці в Україні тривають обмеження електропостачання. Їх причина відома – значний дефіцит електроенергії в мережі через часті масовані атаки росіян. Тож, щоб збалансувати роботу енергосистеми, НЕК «Укренерго» вводить різні види обмежень. Найчастіше це Графік погодинних відключень (ГПВ) та Графік аварійних відключень (ГАВ). Останній споживачі часто плутають з аварійними відключеннями, причиною яких є технологічні порушення в мережі. Зазвичай такі аварійні відключення є локальними. Трапляються вони тоді, коли на конкретній обмеженій території елементи електромереж з різних причин (зазвичай це фізичний вплив або несприятливі погодні умови) не справляються з навантаженням і виходять з ладу. У такому випадку Оператор системи розподілу (а на території нашої області це АТ «Чернігівобленерго») може визначити орієнтовний час відновлення електропостачання (це час, необхідний на виконання ремонтних робіт) і попередити про це споживачів. З яких інформаційних ресурсів АТ «Чернігівобленерго» можна дізнатися про такі відключення, якщо вони зареєстровані? Із наших чат-ботів у Viber (https://chernihivoblenergo.com.ua/in_viber) і Telegram (https://chernihivoblenergo.com.ua/in_telegram), особистого кабінету «Е-світло» (https://cn.e-svitlo.com.ua) та на офіційному сайті «Чернігівобленерго» у розділі «Відключення» (https://chernihivoblenergo.com.ua/blackouts).

А ось Графік аварійних відключень (ГАВ) стосується уже більшої кількості споживачів й оператор системи розподілу жодним чином на його введення не впливає. Насамперед, слід усвідомити, що це один із заходів обмеження електроспоживання, що здійснюється за певних виняткових умов. Застосовується він згідно з діючою чинною Інструкцією у разі несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,6 Гц, порушення режимів граничних перетоків або недопустимого перевантаження устаткування, зниження рівня напруги в контрольних точках, необхідності запобігання порушенням гранично допустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України, а також якщо не вистачає часу для введення Графіка обмеження потужності (ГОП) для непобутових споживачів або введені обмеження є недостатньо ефективними. Вводяться ГАВ за командою НЕК «Укренерго» протягом 15 хвилин із моменту отримання цієї команди і відміняються також лише за командою НЕК. Тому ані попередили заздалегідь про їх застосування, ані передбачити їх тривалість Оператор системи розподілу не може. На своїх офіційних ресурсах ми можемо лише констатувати введення ГАВ і зазначити черги, які будуть задіяні. Усього їх 10. Дізнатися до якої черги відноситься конкретна адреса також можна у розділі «Відключення» на нашому сайті https://chernihivoblenergo.com.ua/blackouts, цю ж інформацію дублюють і боти.

Отож будьте уважними, коли читаєте інформацію на наших ресурсах: під час аварійних відключень вам обов’язково вкажуть причину аварії та орієнтовний час її ліквідації, при застосування ГАВ – лише вашу чергу та початок дії обмежень.